Plezier hebben in muziek maken staat voorop bij de jeugdleden van het Opstaporkest van de Nieuwe Koninklijke Harmonie Tilburg.

Dit jaar viert de Nieuwe Koninklijke Harmonie haar 175-jarig bestaan. Dat gebeurt met een aantal mooie concerten; het openingsconcert (vond plaats op 28 januari jl.) en het jubileumconcert dat is gepland op 16 september 2018. Op Koningsdag, 27 april as. is het de eer aan de afdeling Muziek van de NKH om aan het Koningsconcert een muzikaal hoogstaande bijdrage leveren met het speciaal samengestelde jubileumorkest van de Nieuwe Koninklijke Harmonie Tilburg. In de Stationsstraat in hebben 4 orkesten hun thuisbasis: het Seniorenorkest Tilburg, Sax-O-13 en het Harmonie orkest met het Opstaporkest.

Iedere donderdagavond van 19.00-19.45 uur komen kinderen trouw naar de muziekrepetitie van het Opstaporkest van de Nieuwe Koninklijke Harmonie (NKH) , onder leiding van Noraly Brekelmans.

Maar, hoe beleeft iedereen muziek maken ? Door wie worden ze geïnspireerd en welke ervaringen willen ze nog meer delen? Enkele kinderen laten dit aan ons weten. Na de repetitie van donderdag 29 maart komen we even bij elkaar in de Verdizaal van het gebouw van de NKH. Aanwezig bij het gesprek zijn Ilvy (speelt dwarsfluit), Marit (piano), Ezra en Yge (beide klarinet) en Pelle trompet). Ilvy zit al op de middelbare school en Marit en Ezra gaan daar komend schooljaar naar toe. Pelle en Yge zitten op de basisschool.

Allen vinden het leuk om een instrument te bespelen, maar door wie werden ze nu geïnspireerd ? Marit vertelt dat haar moeder saxofoon speelt in een orkest. Ze is haar niet gevolgd want zij vindt de piano een mooi instrument. De vader van Yge heeft lang saxofoonles gehad en Yge’s broer speelde gitaar, hijzelf koos voor de klarinet. Yge zegt: “wij hebben op school ook muziekles maar dat is alleen zang”. Dat vindt hij overigens ook leuk ! Pelles’ oma en oom speelden trompet, dus van wie zou hij het hebben……..? Hij denkt wel van hen , maar heeft toch echt zelf gekozen om een trompet te gaan bespelen omdat hij samen met een groepje kinderen van school bij “Waterviool” een aantal verschillende instrumenten mocht uitproberen. “En zo is het begonnen” zegt Pelle. ”Op school zingen we en is er een juf die de kinderen noten leert lezen”. Ilvy mocht op de basisschool tijdens een workshop verschillende instrumenten uitproberen en heeft zo haar instrument, de dwarsfluit, gevonden. Ezra zegt; “mijn stiefvader is een bekende pianist , Jeroen van Vliet, en mijn vader speelt ook wel eens op de gitaar, maar die heeft geen les gehad.” “Ik heb zelf ook eerst pianoles gehad, maar toch gekozen voor klarinet”.

Daarna gaat het gesprek over idolen en of de kinderen tegenwoordig nog posters van hun idool op de kamer hebben hangen, maar dit blijkt toch meer iets uit de oude doos te zijn. Nee, posters hangen er niet, wel wordt er veel geluisterd naar Spotify. Afspeellijsten van hen zelf en van anderen worden beluisterd, ook wel afspeellijsten van ouders, maar ook weer niet. De kinderen blijken op de hoogte te zijn van allerlei muziekstijlen en luisteren naar wat ze zelf graag willen horen, ook rap hoort daar natuurlijk bij. Bij allen thuis wordt muziek gedraaid, beluisterd maar ook gespeeld door hen zelf of de ouders.

Maar hoe lang spelen ze nu ongeveer per week en oefenen ze ook? “Dit ligt heel verschillend en hangt af van de activiteiten” zegt Ezra, “de ene week is het druk en de andere niet”. Natuurlijk zijn er naast de muzikale bezigheden ook sport en andere activiteiten die de aandacht nodig hebben. Gemiddeld besteden ze buiten de repetitietijd en lestijd ongeveer een half uur per week. Alleen Marit spant de kroon , zij speelt iedere dag wel een uur en zegt: “wanneer dat een dag niet lukt, speel ik de volgende dag, wat langer”. Wat een discipline! Ze heeft les van een Georgische pianodocent en ziet haar als haar idool!

Ilvy, Jonas en Aram zijn in september 2017 doorgestroomd van het Opstaporkest naar het grote orkest. Marit gaat dit doen na het op hand zijnde concert en wil dan melodisch slagwerk gaan spelen. We zijn er zeer benieuwd naar!

Interview gehouden door Gerrie van Echteld (speelt tenorsax) met medewerking van Els Nienhuis (speelt basklarinet).

Dit artikel verscheen op donderdag 19 april 2018 in de Tilburgse Koerier.