Dit jaar, 27 april 2018, werd het Koningsconcert uitgevoerd door een speciaal samengesteld jubileumorkest van muzikanten van het Seniorenorkest Tilburg en het Harmonieorkest Nieuwe Koninklijke Harmonie. Het is een hele eer als de gemeente bepaalt dat jij als orkest dit concert mag verzorgen. De muzikanten waren enorm blij. De zaal zat vol met gedecoreerden en prominente Tilburgers, wat het heel bijzonder maakte. Het Koningsconcert is elk jaar weer opnieuw alleen voor hen, en genodigden, bedoeld als cadeau van de stad. De nieuwe banners, waarop te zien is dat de Nieuwe Koninklijke Harmonie 175 jaar bestaat, stonden mooi op het podium. De uitvoering van dit concert gaf ons jubileumjaar een bijzonder tintje. De orkestleden zagen er sjiek uit met hun oranje strikje op de zwarte kleding. In het programmaboekje stond een mooi stukje over het speciale jubileumorkest en informatie over dirigent Jan Hermans.

Het begin was indrukwekkend; traditiegetrouw is dat het Wilhelmus, iedereen ging staan. Bij de uitvoering van ‘Soldaat van Oranje’ golfde de muziek van de ene naar de andere kant. Fantastische akoestiek in de Concertzaal, dat hierom juist bekend staat, maakte sommige noten en akkoorden geweldig! Wat een beleving! Kippenvel bij de uitvoering van ‘March Majestic’. Iedereen in de zaal keek gefascineerd toe.

Toen klonk plots het overbekende geluid van de Dutch Pipes and Drums. Wat een verrassing! Zij marcheerden naar een plek achter het orkest op de eerste omloop, een prachtig gezicht. Steeds opnieuw raakt deze traditionele muziek een gevoelige snaar. En zo werden daarna de andere muziekstukken samen ten gehore gebracht. De dirigent was tevreden. Later vertelde hij, in de foyer, waar iedereen hem complimenten gaf voor deze geweldige avond, dat hij hier en daar wel had gerekend op wat moeilijke momenten. Maar het ging goed! Het mooie programma, prettig met veel toegankelijke nummers, droeg bij aan een heerlijke sfeer in de zaal en dat bleek dan ook aan het einde. Tweemaal een toegift en een enorm groot applaus. Dus de muzikanten konden trots zijn, het was hen gelukt ook alle gasten enthousiast naar huis te laten gaan! ‘Ons’ orkest schitterde op het podium; het was een prachtig optreden. Gefeliciteerd en met bijzondere dank aan Jan Hermans, de dirigent!!

Bekijk de foto’s hieronder.