Op 16 september 2018 wordt een geweldige jubileumconcert uitgevoerd door het speciaal samengestelde Jubileumorkest van de Nieuwe Koninklijke Harmonie Tilburg bestaande uit Het Harmonieorkest NKH en het Seniorenorkest Tilburg.
Voor de pauze wordt “Peer Gynt” uitgevoerd en podiumkunstenaar Peer de Graaf treedt op als verteller. Daarnaast wordt het orkest vocaal ondersteund door Marieke van Middelkoop. Na de pauze gaat de zaal uit zijn dak met een optreden van Thom Craane; Anja Eijkemans, bestuurslid (communicatie) sprak met hen.

Naast gesprekken met de dirigenten, sprak Anja ook met podiumkunstenaar Peer de Graaf. Hij heeft tijdens het Jubileumconcert van de Nieuwe Koninklijke Harmonie op 16 september, de rol van verteller en presentator tijdens de uitvoering van Peer Gynt, programmaonderdeel voor de pauze. Peer de Graaf (Den Bosch 1958) is ook zanger, improvisator en theaterdocent.

“Ik ben fan van Frank Groothof, hij is mijn voorbeeld. Fantastisch dus dat ik in deze uitvoering voor die rol gevraagd ben. Geweldig dat ik de deugniet mag zijn, dat brengt de acteur in mij naar boven”. Zegt hij op mijn vraag of hij een binding heeft met Peer Gynt. Als je iemand vraagt ‘Ken je Peer de Graaf?’ Dan is het antwoord vaak ‘Oh ja, die lange man of dat is die man van het kindercabaret’. Maar men kent hem ook van de Peer de

Graafmachine. De vriendenband die al 35 jaar bestaat. En wist u dat hij in 1988 in de finale van het cabaretfestival Camaretten stond?!

Peer komt uit Den Bosch en ontwikkelde zich in Tilburg, waar hij zich enorm thuis voelt. Met straattheater, daar begon het allemaal mee. Hij kreeg dan ook het advies:  ga naar de toneelschool. Dat was geen succes, slechts 1 jaar volgde hij de opleiding, zijn hart lag bij zingen en mimen. Peer kan niet zonder muziek en entertainen. Zijn vriendenband “de Watjes” (nu Peer de Graafmachine stamt uit die tijd.
Muziektheater is dan ook zijn leven en dat vindt hij terug in deze Peer Gynt-uitvoering. De uitvoering dekt wat hem betreft de lading waar hij blij van wordt en zich helemaal in kan vinden.

Hoe is de samenwerking tot stand gekomen? En hoe bereidde hij zich voor?
Peer is door het Seniorenorkest Tilburg gevraagd; hij heeft ervaring met presentateren.“Ik heb veel gepraat met de dirigent. Heb ook veel gelezen en heel vaak naar de muziek geluisterd. Ik ga het niet uit mijn hoofd doen. Maar dat hoefde ook niet”.

Op de vraag of hij nerveus is, geeft hij aan zeker tijdens de repetities gespannen te zijn geweest. “Maar bij de uiteindelijke uitvoering op 16 september zal ik er staan! Ik heb alle vertrouwen. Het stuk wordt gedragen door de muzikanten met een fantastisch rol voor de dirigent die mij enorm heeft geholpen en gecoached. Ja, want dit is een bijzondere uitvoering. De interacties zijn belangrijk; ik krijg veel vrijheid. “
Nu hij al maanden met de NKH samenwerking ben ik benieuwd welke indruk deze vereniging, die inmiddels dus 175 jaar bestaat maakt. Oud?!
“Wel nee, bijzonder en verjongd, uitdagend. De projecten zijn vertaald naar nu. Het Opstaporkest  en de inspanningen van allen benadrukken het belang van muziek voor je zelf maar ook voor de stad”.

”Kon iedereen deze Harmonie in zijn leven maar ervaren”. – Peer de Graaf

Marieke van Middelkoop schuift aan. Even een kop koffie halen en dan mag ik mijn vragen stellen. Even voorstellen en horen wat haar drive is.
Sinds mijn studies Musicaltheaterdans  en Journalistiek woon ik in Tilburg. Ik ben gevallen voor deze stad boordevol gezellige mensen én muziek! Ik ben binnen mijn eigen onderneming werkzaam als zangeres, vocal coach, concertregisseur en schrijfster.  Al enkele jaren verzorg ik met veel plezier concertregie bij orkesten in deze regio.

Hoe heb je je voorbereid op dit jubileumconcert?
Peer Gynt stond zo’n beetje ‘op repeat’ de laatste maanden, haha! Luisteren, luisteren en nog eens luisteren en goed nadenken over de goede invulling van de thema’s van dit concert. Daarnaast heb ik natuurlijk veel overleg gehad met presentator Peer de Graaf en dirigent Peter Spierings. En omdat ik zelf ook een aantal stukken mag zingen, zaten er ook aardig wat uurtjes aan zangstudie bij.

Hoe ben je betrokken geraakt bij dit concert als zangeres en regisseur?
Vorig jaar was ik al eens ingeschakeld voor de regie van een ander concert van het Seniorenorkest. Ik heb toen met veel plezier met hen samengewerkt….en gelukkig mocht ik terugkomen.

Voor de pauze wordt Peer Gynt uitgevoerd. Heb je iets met dit genre muziek?
Ik vind de sferische muziek van Peer Gynt prachtig. En juist de combinatie met de bijzondere tekst maakt het nóg indrukwekkender. Het Noorse landschap en het uitgesproken personage van Peer komen helemaal tot leven.

Wanneer is de uitvoering op 16 september geslaagd?
Als alle mensen op het podium én in de zaal met een grote glimlach de Concertzaal verlaten na afloop, omdat ze genoten hebben van een concert vol grootse muziek, bijzondere verhalen, mooie stemmen en geweldige muzikanten!

“De NKH is een bijzondere groep muzikanten. Ze zijn ontzettend gedreven en vol enthousiasme bezig met het instuderen van Peer Gynt. Elk nootje wordt opgepoetst, maar er is ook veel ruimte voor gezelligheid. Daarom is het een hele fijne club om als regisseur en zanger mee samen te werken.”  – Marieke Middelkoop.

Ik heb vandaag nóg een interview; met zanger Thom Craane. Hij treedt op na de pauze. Ook van hem wil ik graag weten wat zijn drive is.
Thom Craane, 26 jaar en afkomstig uit Kaatsheuvel, wilde van kleins af aan al op het podium staan en playbackte er al vroeg op los. Toen hij voor zijn eerste communie een gitaarversterker en microfoon begon hij met zingen. En in 2012 kwam zijn allereerste single uit. Nu, in 2018, zijn we inmiddels 10 singles verder en presenteert hij eind augustus het allereerste album. Het is geweldig om mensen te entertainen! Zijn grote idool Jeroen van der Boom zei ooit tegen hem: ‘De energie die je in je optredens stopt, krijg je dubbel en dwars terug’.

Hoe heb je je voorbereid op dit jubileumconcert?
Bij nieuwe projecten net zoals deze verdiep ik me meestal eerst in de nummers die ik moet zingen. Bij deze opdracht was het vrij makkelijk omdat ik de nummers al goed kende en ze al vaker heb gezongen. Normaal ga ik dan ook nog de nummers opzoeken om zo te kijken wat het origineel klinkt en wat de originele artiest erbij doet. Ik probeer daar een eigen draai aan te geven. In dit geval is het repeteren met het orkest en zijn we klaar voor de show.

Hoe ben je betrokken geraakt bij dit concert?
Ik ben gevraagd door de oude dirigent van dit orkest, Peter-Paul van Esch, waarmee ik al vaak heb gewerkt. Ik heb er zin in!

Voor de pauze wordt Peer Gynt uitgevoerd. Heb je iets met deze genre muziek?
Eigenlijk niet, haha.. Moet ook eerlijk zeggen dat ik me meestal alleen verdiep in mijn eigen nummers. Was dan ook erg benieuwd naar de eerste repetitie met het orkest. En het ging fantastisch!

Wanneer is de uitvoering op 16 september geslaagd?
Als wij allemaal vinden er alles aan gedaan te hebben om iedereen zo goed mogelijk te vermaken. En daar heb ik alle vertrouwen in met zo’n orkest en heb er ook heel erg veel zin in!

 “Een geweldige show! Dat komt met de Nieuwe Koninklijke Harmonie zeker goed!” – Thom Craane

Kijk voor meer info en tickets op www.harmonietilburg.nl/jubileumconcert.