De Nieuwe Koninklijke Harmonie informeert Tilburg.
Het Kessels museum en de NKH gaan samen een muziekhuis vormen. In het museum wordt muziek van veel kanten belicht: toon, klank, instrumentarium, toepassing. Het museum is nu nog gehuisvest naast het Textielmuseum, maar verhuist naar de sociëteit van de harmonie aan de Stationsstraat. Dat is de informatie aan alle Tilburgers in het Brabants Dagblad van 19 juni 2020. Het nieuwe muziekmuseum in de Tilburgse binnenstad met daarin de collectie van de muziekinstrumentenfabriek van Mathieu Kessels opent in het voorjaar van 2021. Dat is de verwachting van Anita de Haas, zij is voorzitter van de Nieuwe Koninklijke Harmonie (NKH).

Het nieuwe museum is straks zes dagen per week open en draait voor een groot deel op vrijwilligers. In de sociëteit zijn nu op de begane grond repetities van de orkesten van Nieuwe Koninklijke Harmonie. Als de collectie van Kessels in het monumentale, gebouw neerstrijkt, blijft dat zo.

Lees het hele artikel!
Bron: Brabants Dagblad / Joost Goutziers

Interactief en veel muziekhistorie Cultuur Muziekmuseum

COLLECTIE REGIONAAL ARCHIEF TILBURG

Het was lang stil rond het nieuwe muziekmuseum met instrumenten van Kessels in de binnenstad. Nu gaan alle registers open. Over een jaar kan het klaar zijn.

Tuba’s, saxofoons, piano’s, trompetten, jachthoorns. Het nieuwe muziekmuseum in de Tilburgse binnenstad met daarin de collectie van de muziekinstrumentenfabriek van Mathieu Kessels opent in het voorjaar van 2021. Dat is de verwachting van Anita de Haas, zij is voorzitter van de Nieuwe Koninklijke Harmonie (NKH).

Het museum is nu nog gehuisvest naast het Textielmuseum, maar verhuist naar de sociëteit van de harmonie aan de Stationsstraat. Het Kessels museum en de NKH vormen daar samen een muziekhuis. In het museum wordt muziek van veel kanten belicht: toon, klank, instrumentarium, toepassing. Het Muziekinstrumentenmuseum in Brussel is een inspiratiebron.

Het nieuwe museum is straks zes dagen per week open en draait voor een groot deel op vrijwilligers. In de sociëteit zijn nu op de begane grond repetities van de orkesten van NKH. Als de collectie van Kessels in het monumentale, gebouw neerstrijkt, blijft dat zo.

De expositie met instrumenten, werkbanken, maar vooral interactieve installaties is op de eerste en tweede etage van het muziekhuis, al wordt de historie van Kessels muziekinstrumentenfabriek al op de begane grond verteld. Het is de bedoeling dat de ramen aan de straatkant van het monument de aanblik krijgen van vitrines met daarin instrumenten die bij Kessels zijn gemaakt.

Ontwerp

Het ontwerp voor het nieuwe muziekhuis is gemaakt door Kinkorn. Deze Tilburgse studio ontwerpt exposities voor musea in Nederland en België.

Anita de Haas: ,,Een groot deel van Tilburg denkt bij Kessels aan Marietje Kessels en niet aan de muziekinstrumentenfabriek van haar vader. Maar die fabriek is cultureel en industrieel erfgoed.” Mathieu Kessels werkte als eerste fabrikant in Europa met productielijnen. Hij was daarmee eerder dan de Amerikaanse autofabrikant Ford.

Op de begane grond van het muziekhuis komt een klein museumcafé. Op de eerste verdieping zijn straks eilanden met informatie over groepen instrumenten (koper, hout, snaar), maar ook over de menselijke stem en geluiden van dieren. De Haas: ,,Bij die interactieve zuilen is te zien hoe de instrumenten zijn gemaakt en uit welke onderdelen ze bestaan. Instrumenten worden als het ware opengeklapt.” Exploded view heet dat in het jargon van museummakers.

Het museum moet een eigentijdse uitstraling krijgen. Bij de zuilen zal verteld worden hoe de instrumenten een rol spelen in de hedendaagse muziekcultuur. In de grote ruimten staan ook losse instrumenten als pauken, een contrabas, een pianola en piano’s die Mathieu Kessels bouwde voor zijn dochters, zo blijkt uit het plan. Op de eerste verdieping komt ook het restauratie-atelier. Voor rondleidingen zal een beroep worden gedaan op vrijwilligers.

Het Kessels museum bezit exemplaren van bijna alle instrumenten die door Kessels zijn gemaakt, weet museumbestuurder Joop van de Meulenreek: ,,We missen alleen nog een haaktrombone die werd gebruikt door het regiment wielrijders in Vught.” Overigens zal steeds maar een beperkte selectie uit de collectie in het muziekhuis te zien zijn.

KidsMuziekLab

De tweede verdieping van het muziekhuis is straks met een nieuwe lift te bereiken. Op die etage komt onder meer het KidsMuziekLab waar kinderen instrumenten mogen bespelen.

In de grote ruimte waar orkesten van NKH repeteren kunnen ook feesten, concerten en evenementen plaatsvinden. De horeca op de begane grond van het gebouw blijft. Het bestuur van de Nieuwe Koninklijke Harmonie is op zoek naar een exploitant die de plannen voor het museum omarmt. Mogelijk trekt ook de Brabantse Bond voor Muziekverenigingen – die nu kantoor houdt aan de Ringbaan Oost – bij het museum in.

De kosten voor verbouwing én inrichten van het museum zijn geraamd op zes ton. Museum Kessels en NKH zijn op zoek naar fondsen. Ook wordt een hypotheek afgesloten. De gemeente heeft eenmalig een ton beschikbaar gesteld en de huur wordt tien jaar lang betaald.

Volgens Anita de Haas levert de krachtenbundeling van Kessels museum en NKH voordeel op. Het museum wordt beter zichtbaar in de stad en de Koninklijke Harmonie krijgt een degelijk fundament voor de exploitatie van het gebouw aan de Stationsstraat.